Opening expositie Heerewaarden

Bouw mee

Expositie klimaatverandering in de Nederlandse rivieren

Na ons de zondvloed …??

Bezoekerscentrum Heerewaarden
Bezoekerscentrum Heerewaarden

Wat betekent klimaatverandering voor het Land van Maas en Waal? Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden laat zien welke maatregelen in de gemeenten Zaltbommel , Maasdriel en Maas en Waal zijn genomen. Het is dan ook geen toeval dat de wethouders van deze drie gemeenten - respectievelijk Willem Posthouwer, Erik van Hoften en Rene Cruijsen - de tentoonstelling op 2 oktober – met muzikale ondersteuning - openden. IRM heeft met plezier aan de totstandkoming meegewerkt.

Klimaattunnel

In de klimaattunnel die als entree van de expositie fungeert waarschuwen Greta Thunberg en Rutger Bregman voor de gevolgen van klimaatverandering. Een goede keuze, want de tentoonstelling richt zich vooral op jongeren. De maatregelen die in de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zijn en worden genomen gaan vooral over het tegengaan van overstromingen. Maar in de toekomst moeten we ook reageren op extreem lage waterstanden!

Maatregelen

Maatregelen van Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland, Natuurmonumenten en Ruimte voor de Rivier in het buitengebied worden getoond, alsmede wat deze brengen voor natuur en recreatie. Mooi is ook dat het bezoekerscentrum zo is gelegen dat wat binnen wordt uitgelegd buiten bezocht kan worden.
Maar ook de stedelijke omgeving komt aan bod met de gemeentelijke wateradaptatieplannen.

Klimaat- en Waterlab

De schoolgaande jeugd hoeft ook binnen niet stil te zitten. In het “Klimaatlab” en “Waterlab ” kunnen zij zelf aan de slag met proefjes om te ontdekken welke invloed klimaat op onze leefomgeving heeft. Het Nationaal Deltaprogramma, Hoogwaterbeschermingsprogramma en IRM hebben samen een aantal praatplaten gemaakt om de kinderen en andere bezoekers meer inzicht te geven in wat er allemaal speelt in en om onze rivieren en dijken.

Kijk ook op www.bezoekerscentrumheerewaarden.nl

Laatst gewijzigd: 30 januari 2023